Hidrolik pnömatik sektöründe üretimin, ithalatın ve ihracatın sorgulanması, denetimi ve standardizasyonu
Citation
CERANOĞLU, A.N. (2001). Hidrolik pnömatik sektöründe üretimin, ithalatın ve ihracatın sorgulanması, denetimi ve standardizasyonu. II. Ulusal Hidrolik Pnömatik Kongresi ve Sergisi: paneller mevcut durum analiz raporları içinde 115-119. ss. İzmir: Türkiye Makine Mühendisleri Odası.Abstract
Bu kongrenin birincisinde yine bu konuda bir panelde görev almıştım . O konuşmama dünyanın ilk standardizasyon uygulaması sayılacak, 1502 tarihinde Sultan II. Beyazit tarafından çıkartılan "Kanunname-i Ihtisab-ı Bursa" olarak bilinen belgeden bir alıntıyla başlamıştım . Yani, dünyada bilinen belki de ilk standardizasyon çalışmasından; Osmanlı'nın kullandığı standartlardan.
Kimse üzerine alınmasın diyemeyeceğim , zira üzerimize alınmamamız nedeniyle hala pek çok konuda yerimizde sayıyoruz . Geçen iki senelik zaman zarfında muhakkak ki pek çok konuda standardizasyon çalışmaları yapılmış , uygulamaya konulmuştur. Fakat, kendi alanımızda , hidrolik ve pnömatik alanında ne gibi yeni standartlar hazırladık, araştırdık, çalışmalarına başladık , ve de uygulamaya koyduk diye sorarsak pek olumlu cevaplar verebileceğimizi sanmıyorum. Halbuki, geçen kongrede ithalatçımız da, imalatçımız da, kullanıcımız da standartlar konusundan yakınmıştık. Yanlış anlaşılmasın, standartların getirdiği yükten değil standartlara uyumsuzluktan şikayet etmiştik . Bu geçen zaman içerisinde, AKDER'in üyesi olan bütün kuruluşlara hidrolik ve pnömatikdeki iSO standartları ve bunların içerisinden TSE tarafından uygulanmaya konulmuş ' olanlarının tam bir listesi gönderildi. Üyelerimizden, kendi ihtisas alanlarında kullandıkları ve ihtiyaç duydukları standartları bildirmeleri istendi. Sadece 4 üye kuruluştan yanıt geldi! Standartlar konusuna gösterdikleri hassasiyetten dolayı bu üyelerimize teşekkür ediyor ve kendilerinin hepimize örnek olmalarını diliyoruz.